Какво празнуваме през септември?

13.09.2011 07:17

 

6 септември

Денят на Съединението на България празнува присъединяването на Източна Румелия към Княжество България през 1885 година.

Според Берлинският договор през 1878 г. България основно била разделена на три части: Княжество България (заедно със столицата София), автономна област Източна Румелия (с центъра на Пловдив) и област на Македония, която била част от Османската империя. Националната доктрина на младата българска държава през 1885 г. даде резултати: под натиска на народа в Източна Румелия започна въстание.

 

Княз Александър I Български (Батенберг)На 6 септември бунтовническите войски начело с Чардафон (Chardafon) са влязли в Пловдив и принудили губернатора на областта да отдаде правомощията си на Временното правителство. Два дни по-късно, българският княз Александър Батенберг е одобрил със специален манифест присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Това е било нарушение на Берлинският договор, и действията на Александър Батенберг предизвикали силни критики от страната на великите сили на Европа (което впоследствие му коства на престолонаследничеството).

В памет на българският народ, обаче, княз Александър I Български (Батенберг) завинаги остана един цар-обединител. Самият той пожела също, след смъртта му той да отпочива в България.

15 септември - Първи учебен дан

22 септември

22 септември - Ден на Независимостта на БългарияДен на Независимостта на България
На 22 Септември 1908, България декларира своята независимост от Османско владичество. С подписването на Българската декларация за независимост се анулират всички неизгодни клаузи от Берлинския договор, според който по-голямата част от железопътните пътища остават собственост на Турция, което задължава страната ни да плаща ежегоден данък на Турция. След договора от Берлин (1878) Македония остава под Турско владение, а след войните и мирните договори от Букурещ (1913) и Ньой (1919) по-голямата част от нея попада в Гърция и Сърбия. Идеята на българите за национално единство се постепенно се срива, но за тези, които били под чуждо влияние е невъзможно да я заличат. Започва въоръжена борба, която по своите методи и същност е едно своеобразно продължение на Националното Българско движение от 70-те години на 19 век. Така Турските управители били прогонени от Македония и Беломорска Тракия с помощта на военната мощ на България, Сърбия и Гърция в Първата Балканска война от 1912.